Begrafenis

Alles over de begrafenis

Regel de begrafenis samen met Weerdenhof


Een begrafenis regelen is heel eenvoudig bij Weerdenhof. Begraven geeft nabestaanden een plek om naartoe te gaan en begraven hoeft niet duurder te zijn dan cremeren. Dus de begrafenis kosten kunnen meevallen. Hieronder leggen we je het stap voor stap uit. 
Begrafenis bespreken?

Heldere informatie

Antwoord op je vragen

Iedere uitvaartpolis

Begraafplaatsen


Nederland kent vele begraafplaatsen en kerkhoven. Vroeger werd men begraven op het kerkhof (naast de kerk begraven worden). Tegenwoordig zijn er begraafplaatsen op andere locaties zoals bijvoorbeeld in het bos, de duinen en open vlaktes. Echte kerkhoven worden steeds schaarser. 

Bekende begraafplaatsen zijn Westduin in Den Haag, Westgaarde in Amsterdam en Rustoord in Nijmegen. 

Een begrafenis in het weekend zoals een begrafenis op zaterdag of een begrafenis op zondag is vaak mogelijk. In sommige gemeenten kan een toeslag volgen. 

Soorten graven


Algemeen graf


De begraafplaats bepaalt wie er in een algemeen graf worden begraven, en hoeveel personen er worden begraven. Het kan dus zijn dat je bij een vreemde in het graf komt te liggen. Een algemeen graf wordt meestal na tien jaar geruimd. Deze periode kan ook vaak niet worden verlengd. Er zijn niet veel mogelijkheden voor het plaatsen van een grafsteen. Ook kunnen beperkt bloemen en planten worden geplaatst. 

Voor een algemeen graf betaalt u geen grafrecht. U betaalt alleen de kosten van het begraven zelf. Een algemeen graf is bij veel begraafplaatsen de goedkoopste optie. De rechthebbende is de begraafplaats. 

In het westen van het land zien we meer algemene graven dan in het oosten van het land. Iedere begraafplaats heeft zijn eigen voorwaarden en tarieven. 

Particulier of familiegraf


Een particulier graf is een eigen plek voor langere tijd. Bij een particulier graf kan je zelf bepalen wat voor grafmonument je plaatst. Daarnaast bepaal je zelf wie er in het graf komen te liggen. Meestal zijn dit twee of drie personen. Een graf kan je kopen of huren voor de periode van 10, 20, 30 of 50 jaar. Daarna is er de mogelijkheid tot verlengen met 5, 10 of 20 jaar. De rechthebbende is een nabestaande. Ieder begraafplaats heeft zijn eigen voorwaarden en tarieven. 

Natuurgraf


Een natuurgraf is steeds meer in trek. Je hebt speciale natuurbegraafplaatsen zoals Heidepol waar je op een landgoed komt te liggen op een vlakte, bos of heuvel. Een plekje kan je soms al van te voren reserveren. 

De gehele begrafenis staat in het teken van duurzaamheid, milieubewust denken en je verbonden voelen met de natuur. Ieder graf heeft een gps locatie zodat het makkelijk is terug te vinden. Een monument is op de meeste begraafplaatsen niet toegestaan. Het graf is eeuwigdurend en je hebt geen onderhoud. 

Kosten begrafenis


De begrafenis kosten zijn afhankelijk van jouw persoonlijke wensen en het aantal gasten die jij uitnodigt. De kosten liggen gemiddeld tussen de € 6.500,- en € 12.000,-. Extra kosten kunnen ontstaan door langer gebruik van de aula, langer gebruik van de koffiekamer, beeld en/of geluidsopname van de plechtigheid, gebruik piano/vleugel of orgel, indien deze aanwezig zijn. 

Ook begrafenissen na vijf uur ’s middags of een begrafenis in het weekend zoals een begrafenis op zaterdag of een begrafenis op zondag hebben over het algemeen een toeslag. Bij een begrafenis regelen ontvang je van ons een begroting zodat je een indicatie hebt van de kosten. 
Vraag hier jouw offerte aan

Schudden van het graf

Bij het schudden van het graf worden de restanten uit het graf gehaald, vervolgens wordt het graf verder uitgediept, de restanten worden onderin teruggelegd en toegedekt met aarde. Zo ontstaat er weer extra ruimte voor een nieuwe overledene. 

Ruimen van het graf

Bij ruimen van het graf worden de restanten uit het graf gehaald en afgevoerd naar een verzamelplaats voor overblijfselen. Eventuele grafsteen of monument wordt verwijderd. Het graf wordt weer vrijgegeven.

Begrafeniskleding

Begrafenis kleding heeft geen standaard. Verplaats je in de familie. Zouden zij in pak of jurk gaan als begrafenis kleding? Als we naar het verleden kijken zien we dat de begrafenis kleding bestond uit nette kleding. Een pak of rok / jurk was heel normaal. Tegenwoordig zien we echter steeds meer een verschuiving naar een eenvoudiger blousje met donkere spijkerbroek/chino of jumpsuit. Nogmaals, verplaats je in de familie of vraag jezelf af wat je gepast zou vinden. Er zijn bepaalde modezaken gespecialiseerd in begrafenis kleding. Vraag ernaar bij onze uitvaartverzorger!

Veelgestelde vragen

  • Wie betaalt begrafenis als er geen geld is?

    Deze vraag krijgen we vaak. Een gratis begrafenis bestaat niet. Wel kan een verzekering veel dekken. Maarja, dan moet die er wel zijn.  De begrafenis kosten kunnen hoog zijn, dit hoeft niet. Het is dan van belang om te weten wat je nu precies wel en niet zou willen. Zet dit op papier, werk dit af net zoals een checklist begrafenis met onze uitvaartverzorger en bekijk de begroting. Is dit te hoog? Kijk dan of je wensen kan wijzigen of annuleren. De uitvaartverzorger denkt graag mee. Een gratis begrafenis zal het helaas niet worden. 


    Bij geen geld zal de begrafenis toch moet plaatsvinden. De gemeente zal dan zorg dragen. De nabestaanden hebben dan echter geen inspraak meer. De gemeente beslist hoe de begrafenis zal zijn. De begrafenis kosten zijn dan ook vaak voor rekening van de gemeente. 

  • Begrafenis na hoeveel dagen?

    De vraag “begrafenis na hoeveel dagen” krijgen wij vaak te horen. Een begrafenis moet uiterlijk op de 6e werkdag na overlijden plaatsvinden. 


    Weekenden, dag van overlijden en feestdagen niet meegerekend. Het minimale termijn voor begraven is 36 uur na overlijden. Bij religieuze gronden kan er een uitzondering worden gemaakt. Wij regelen graag de gehele procedure voor jou! 

Begrafenismuziek


De juiste begrafenis muziek vinden kan lastig zijn. Zeker als de overledene een brede muzieksmaak had. Wij van Weerdenhof hopen je te helpen met een onderstaand overzicht van de meest gebruikte begrafenis liedjes. In dit overzicht is ook de begrafenis muziek top 10 verwerkt. Bekijk ook eens de complete lijst op onze uitvaartmuziek pagina met begrafenis muziek en crematie muziek. Hier zie je ook de uitvaart muziek top 10. 

Engels (tekst Engels)

1. Vera Lynn - We'll meet again 
2. Elvis Presley – Always on my Mind
3. Elvis Presley – My Way
4. Frank Sinatra – My Way
5. Eric Clapton – Tears in Heaven
6. Whitney Houston - I will Always Love you
7. Kiss - Reason to Live
8. Queen - The show Must Go On
9. Queen – Who Wants to Live Forever
10. Elton John – Candle in the Wind
11. Andre Rieu – Nearer My God to Thee
12. Enya - May it be 
13. Louis Armstrong – What a Wonderful World

Nederlands (tekst Nederlands)

1. Wim Sonneveld – Het Dorp
2. Marco Borsato – Afscheid Nemen Bestaat Niet
3. Marco Borsato – Het Water
4. Stef Bos – Papa
5. André Hazes - Zij gelooft in mij 
6. André Hazes – De Vlieger
7. Boudewijn de Groot - Verdronken vlinder
8. Frans Bauer – Verloren
9. Guus Meeuwis – De Weg
10. Rob de Nijs – Zo Zal het Zijn
11. BlOF – Zo Stil 
12. Acda en de Munnik – Ren Lenny Ren

Klassieke muziek

1. Chopin – Nocturne 
2. J.S. Bach – Bourree
3. Jules Massenet – Meditation
4. Tomaso Albinoni – Largo
5. Ave Maria – UITVOERING MEERDERE ARTIESTEN
6. Wolfgang Amadeus Mozart - Requiem 
7. Erik Satie - Gnossienes
8. Erik Satie – Gymnopedies

Begrafenis regelen? Neem contact met ons op!

Overlijden melden?

Wij zijn dag en nacht, 
24/7 bereikbaar

Facebook 

Bereikbaar van
09:00 uur tot 21:00 uur

WhatsApp

Neem contact met ons op 
tussen 09:00 uur tot 21:00 uur
Share by: