Je kunt je lichaam na je overlijden ter beschikking stellen aan de medische wetenschap en zo een bijdrage leveren aan onderwijs en onderzoek. Het ter beschikking stellen van de wetenschap moet bij leven gebeuren door de persoon zelf. Dit kan dus nooit door een nabestaande geregeld worden. Degene die na zijn overlijden zijn lichaam wil doneren moet zelf contact opnemen met een anatomisch instituut. Vaak is een codicil of wilsbeschikking nodig van de persoon met daarin de donatie vermeld met de handtekening en datum van ondertekening.
Na overlijden moet binnen 24 uur het lichaam zijn overgebracht naar het Anatomisch instituut. Dus er is maar weinig tijd voor de nabestaanden om afscheid te nemen.
Verder is geen sprake van een echte uitvaart gezien er geen crematie of begrafenis met nabestaanden zal zijn. Wel is er na enige tijd, zodra het lichaam niet meer nodig is in het instituut, een crematie. Echter zonder nabestaanden. De as wordt verstrooid.
Het lichaam kan geweigerd worden. Bijvoorbeeld bij een gehavend lichaam door een ernstig ongeluk of bij een overlijden in het buitenland. Dan is het meestal niet mogelijk om binnen 24 uur het lichaam over te brengen naar het instituut. Ook als het instituut al genoeg lichamen heeft, volgt er een weigering.