Toespraak tijdens uitvaart

 Toespraak tijdens uitvaart

Goed dat je gaat speechen!


Wil je graag wat zeggen bij een uitvaart? Een heuse toespraak houden? Wat goed! Niet bang zijn, gewoon er gaan staan en je zegje houden. Het klinkt heel eenvoudig, maar het is het ook. 

Veelal zie je op internet teksten met dat het zwaar kan zijn, dat je er goed over na moet denken en dat niet iedereen er voor geschikt is. Het zal allemaal wel. Onze uitvaartverzorgers merken in de praktijk dat het altijd goed gaat. Wel zijn er een aantal punten waar je misschien rekening kan houden. 
Begrafenis bespreken?

1   Voor jezelf duidelijk hebben hoe lang je spreekt

Dit is belangrijk gezien je vast zit aan vooraf geboekte tijd voor de uitvaart. De hele uitvaart moet in die geboekte tijd plaatsvinden. Denk niet alleen aan jezelf maar ook aan hele plaatje. Misschien zijn er nog meer sprekers of diverse muziekstukken. Ben je geen naaste familie? Overleg dan altijd met de familie of de uitvaartverzorger hoelang het spreken mag duren. 

2   Draaiboek

Tijdens het regelgesprek boekt de uitvaartverzorger de gewenste tijdsduur van de uitvaartplechtigheid en maakt hij een draaiboek. Binnen deze tijd moet dan alles gebeuren. Gemiddeld is er 45 minuten aula en 45 minuten koffiekamer. Praten we inderdaad over die 45 minuten? Dan zijn er vaak 5 muziekstukken afgewisseld met sprekers. De sprekers hebben dan een gemiddelde tijdsduur van 5 minuten. 

Ga je over je geboekte tijd heen?

Ga je over de geboekte tijd heen omdat je langer spreekt dan verwacht? Dan kan er een hoge toeslag volgen omdat je extra tijd moet boeken. Het is voordeliger om van te voren ruimer de tijd te reserveren. Ook kan het zo zijn dat de locatie zegt dat geen extra tijd mogelijk is. De uitvaartplechtigheid wordt dan afgebroken en dan ben je verplicht te gaan naar de koffiekamer. 

3   Sprekers zijn niet verplicht

We horen veel dat families het vervelend vinden om sprekers af te wijzen. Dit mag niet zo zijn. De naaste familie beslist of er gesproken mag worden of niet. Zegt je gevoel ik wil geen sprekers? Sta het dan ook niet toe. Ook is het niet gek om bepaalde sprekers te weren en sommige sprekers wel toe te laten. Jij beslist! 

4   Improvisatie

Voorkom dat jij of andere sprekers uit het hoofd een verhaal gaan houden. Onze ervaring leert ons dat er veel koetjes en kalfjes bij komen. De basis van het verhaal is dan zoek. Zo kan een toespraak eindeloos duren en de rest van de plechtigheid in de weg zitten. De uitvaartverzorger moet soms ingrijpen om de tijd te bewaken. Met het schaamrood op de kaken zitten te luisteren wil toch niemand?

5   Inhoud tekst

Overleg met andere sprekers wat zij gaan zeggen. Het is vervelend als er door meerdere sprekers hetzelfde verhaal wordt gebracht. 

Emoties


Bij een toespraak kunnen emoties een rol gaan spelen. Helemaal niet zo gek, eerder logisch. Zie het ook zo. Accepteer dat er een traantje kan vloeien en dat het een uitvaart betreft. Inderdaad, je leest het goed, een uitvaart! Emoties horen er bij. Je hoeft je nergens voor te schamen. 

Hulp nodig bij het schrijven van de toespraak?


De uitvaartverzorgers van Weerdenhof staan voor je klaar. Ook kan hij of zij een levensloop op papier zetten. 

Meer weten? Neem dan contact met ons op! 

Overlijden melden?

Wij zijn dag en nacht, 
24/7 bereikbaar

Facebook 

Bereikbaar van
09:00 uur tot 21:00 uur

WhatsApp

Neem contact met ons op 
tussen 09:00 uur tot 21:00 uur
Share by: